marți, 14 februarie 2012

Suntem in Europa, sau nu?

Mi-am propus sa abordez un spectru mai larg de evenimente care influenteaza situatia economica a Romaniei. Ce vad in vremurile astea la televizor ma face sa cred ca incep sa gandesc cu butucul altora. Am sa gandesc cu capul meu.
Intre 25 si 29 Ianuarie 2012 a avut loc la Davos in Elvetia, Forumul Economic Mondial. Pentru mai multe informatii vizitati pagina de Wikipedia aferenta. In linii mari s-a discutat situatia economica mondiala si in special criza datoriilor suverane din Europa. Unul din specialistii care au luat cuvantul a fost George Soros. O gandire sanatoasa, nu tocmai populara, dar matura. Printre altele spunea:

Preluare NYTimes

"The European economy will also need stimulus to get moving again, Mr. Soros said, adding that the cost would have to be shouldered collectively. As such, it will require the issuance of so-called euro bonds under which the debt of euro zone members would be pooled “in one guise or other.”"

In traducere spune ca economia europeana are nevoie de un stimulent care sa o relanseze, iar acest stimulent trebuie sa fie comun tarilor din Zona Euro. De asemenea va fi necesara emiterea de obligatiuni in Euro cu ajutorul carora datoriile din zona Euro vor putea fi cumulate.
Ce inseamna asta? Nici mai mult, nici mai putin decat, ca atunci cand Romania va intra in Zona Euro va participa la achitarea datoriilor Zonei Euro. Adica eu, tu, vom fi nevoiti sa platim dezmatul Greciei pe banii imprumutati. Si-au permis sa dea date eronate cu privire la deficitul bugetar pentru a fi primiti in Zona Euro si astfel stau sub un acoperis sigur. Una peste alta, Adrian Vasilescu declara undeva prin septembrie:

"Adrian Vasilescu: S-ar putea sa vedem tendinte de grabire a cresterii zonei euro"

Sursa: www.agenda.ro

Pana si Traian Igas spune ca Romania vrea sa adopte moneda Euro.

Sursa: http://www.ziare.com/articole/aderare+zona+euro

Sunt sigur ca Romania mea nu vrea asta.

2 comentarii:

  1. Pot sa-ti dau un sfat? Nu te mai uita la TV! Cica tampeste...vezi consecintele privitului la tv in clasele: IX A,B,.....etc

    RăspundețiȘtergere
  2. Timpul cat ma uit eu la tv, raportat la timpul mediu pe zi cat se uita romanii, tinde catre 0. Depinde unde te uiti si ce intelegi.

    RăspundețiȘtergere